България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Ако в КЕВР си вършеха работата, глоба от ЕК за "Булгаргаз" нямаше да има

Енергийният експерт Васил Филипов коментира наложената санкция от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг

18.12.2018 | 08:53 Редактор: Велислав Филипов
Експерт: Ако в КЕВР си вършеха работата, глоба от ЕК за

77 млн. евро глоба наложи Европейската комисия на Българския енергиен холдинг. Години наред холдингът е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната. 

От комисията посочват причината - доминиращо положение от холдина, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите.

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен - ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да сигнализират на Европейската комисия, то до тази глоба нямаше да се случи.

"Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът в "България сутрин".

"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. КЕВР не са си свършили работата. Положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", сигурен е Филипов.

Бившият директор на "Булгаргаз" пък коментира, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти. 

"По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овъргаз" препродава газа на Газпром, газът е един", допълни Филипов пред Bulgaria ON AIR.