България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рушенето на ограничителите по "Граф Игнатиев" - чист вандалски акт

Арх. Иво Пантелеев коментира, че чупенето им, може да бъде и опасно

17.12.2018 | 08:35 Редактор: Ивайло Николов
Рушенето на ограничителите по

Вандали счупиха новите ограничители на столичната улица "Граф Игнатиев". Призмите с двойно по-малки размери от т.нар. "перки на акули" бяха представени в петък. Към този момент 3 от фрагментите са били счупени. Призмите са залепени с полиуретан, който е изключително силен и затова при опит да бъдат извадени се руши и част от настилката. От Столичната община коментираха, че са подали сигнал в полицията. В района има видеонаблюдение, така че се надяват вандалите да бъдат разкрити. Ограничителите са от гранит и се разполагат на разстояние от около три метра и половина по споделеното между пешеходци и трамваи трасе.

Това не е първото посегателство над новоремонтирани участъци в София. След ремонта на бул. "Дундуков" имаше извадени павета, подобни действия бяха констатирани и по други места.

Авторът на проекта за ремонт по ул. "Граф Игнатиев" арх. Иво Пантелеев беше абсолютно категоричен пред Bulgaria ON AIR, че повредените фрагменти са чисто вандалски акт.

"Ако няма вандализъм, блокчетата трябва да са устойчиви както са предвидени. В момента са монтирани много малка част, по-малко от 20%, така че ще обсъдим и ще търсим решение, което да направи още по-устойчиви и вандалоустойчиви ограничителите", подчерта той в ефира на "България сутрин".

По думите на арх. Пантелеев рушенето на блокчетата може да бъде и опасно, защото до няколко дни се очаква да бъдат пуснати и трамваите по трасето.

"Не би трябвало гражданското недоволство да преминава във вандализъм и не може да намира оправдание в обществените реакции, дори те да са негативни", посочи още автора на проекта за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" в София.