България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2019 - рунд пореден от сблъсъка между президент и управляващи

Коментар на политолога доц. Румяна Коларова и икономиста Юлиан Войнов

17.12.2018 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Бюджет 2019 - рунд пореден от сблъсъка между президент и управляващи

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет, които според него противоречат на социалната и правова държава. Той обаче не наложи вето, въпреки своето несъгласие с текстовете.

Политологът доц. Румяна Коларова посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако Радев наложи вето, то много лесно може да бъде отхвърлено от парламента. Сезирането на КС може да е по-сигурният начин да блокираш влизането в сила на определени актове на НС, стига да имаш основание, смята тя.

"Може да се говори за силно упорство. Президентът все повече се конфронтира с правителството на всяка цена и по всеки повод. Що се отнася до основанията да искаш ревизиране на социална политика - Конституционният съд ще бъде изключително внимателен", коментира доц. Коларова.

По думите ѝ решението на КС е нещо, което не само не се коментира, а обикновено не разсъждаваме много, защото това е орган, чийто авторитет трябва да пазим и поддържаме.

"Не мога да намеря какви клаузи на Конституцията са нарушени. Фискалната политика е в прерогативите на правителството", каза икономистът Юлиан Войнов и добави, че може да се дебатира дали има нарушения по отношение на пенсионните права.

Румен Радев определи като повърхностни мотивите, с които беше отхвърлено електронното и ограничено машинното гласуване. А Войнов подчерта, че налагането на машинното и електронното гласуване върви много трудно в България. 

"Свидетели сме на заобикаляне на изискванията на закона. Може би това е манталитет на политическата класа, която се страхува от нововъведенията. Причината не е в осигуряването на средствата", коментира икономистът в "България сутрин".

"Електронното гласуване би било още една вратичка да се оспори честността на изборите", каза по темата доц. Румяна Коларова.

Вижте видеото с цялата дискусия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Stanimir Dimitrov
преди 5 години
Ако факта, че за пенсиониране по едни и същи правила на част от пенсионираните им се отнема правото на труд и не им се признава образованието не е нарушение то защо са Закона за държавния служител и Кодекса на труда и ред други закони. За правителството е по лесно да се отърве от пенсионерите отколкото да приложи критериите за знания и професионализъм. Сигнализирай за неуместен коментар