България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АПИ: Републиканските пътища са проходими при зимни условия

Денислав Пейчев обясни, че по магистралите в страната няма ограничения

17.12.2018 | 09:08 Редактор: Ивайло Николов
АПИ: Републиканските пътища са проходими при зимни условия

Нормализира се обстановката след неделните снеговалежи, които станаха причина за множество катастрофи и пътни блокади. Задръствания се образуваха в района на Витиня на АМ "Хемус". В следобедните часове автомобилите там изчакваха с часове в района на тунел "Топли дол" заради завъртял се ТИР.

Тази сутрин от Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че тази сутрин няма ограничения по магистралите и първокласните пътища, а републиканските пътища са проходими при зимни условия.

"Ограничение имаме единствено за автомобили над 12 тона. Те са за проходите "Троян - Кърнаре" и "Превала". До преди малко имаше ограничение на пътя Девин - Михалково, но то отпадна", обясни ситуацията тази сутрин дежурният служител на АПИ Денислав Пейчев.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че предстои анализ на случилото се на магистрала "Струма" вчера, където пътуването до София отнемаше по няколко часа, а за фирмата, която е отговорна за почистването на пътя, по всяка вероятност ще има санкции.

"Другият проблемен участък, който беше вчера, автомагистрала "Хемус" - там проблемът дойде от ТИР, който въпреки забраната, беше навлязъл в посока София и неподготвен за зимни условия, се беше завъртял, беше препречил цялото движение и го беше затворил", обясни още Денислав Пейчев.

По думите му един ТИР може да спре изцяло движението, изтеглянето му е тежка задача, а заради това се блокира и работата на снегопочистващите машини.

Пейчев посъветва хората да не рискуват като тръгват без да са подготвени за зимни условия.