България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Видеоконтрол срещу фиктивните пациенти? Нещо нормално, заяви проф. Асен Балтов

Малките болници трябва да работят в определени граници, а не да искат всичко, уточни директорът на "Пирогов"
Публикувана: От:

Още по темата

 

Видеоконтрол на входа и изхода на инвазивните кардиологии, като мярка срещу фиктивните пациенти – това предлагат от НЗОК. Какво показа последният анализ за работата на медицинските заведения у нас, наречен индекс на болниците? 

"Аз приемам тази мярка като нещо нормално, защото в "Пирогов" сега навсякъде има камери. Това е двустранен процес. И медиците, и хората могат да са спокойни, ако се случи някакъв инцидент. Едва ли не се прокрадна идеята, че пациентите ще бъдат гледани постоянно. Но това не е така. Единствено ще се повиши контролът. Не става дума да се вижда лицето на пациента или дори самата манипулация", поясни изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.  

Той подчерта в "България сутрин", че болниците нямат право да показват манипулацията на видео. Единствено тези операции, които ще се изучават могат да бъдат излъчвани, но само с подпис и съгласие от пациента, допълни гостът.  

По линия на индекса на болници, проф. Балтов отбеляза, че има ниво на компетентност, което трябва да се спазва. 

"Когато един пациент бива опериран от медици без опит – картинката е различна. Само 9% от болниците могат да извършат абсолютно всички манипулации. Малките болници трябва да осъзнаят, че има граници, в които трябва да се поберат. Не може да искат да правят всичко. Годината беше тежка за "Пирогов" и болницата доказа, че работи добре. Ние имаме готовност да дадем работа на колеги, които искат да работят при нас. Детските ни клиники са най-натоварените в цяла София", изтъкна медикът пред Bulgaria ON AIR. 

 

Коментари ( 0 )