България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Спря ерозията в рейтинга на ГЕРБ, БСП е на максимума на своя електорат

Данните на център "Тренд" коментира Анастас Стефанов

14.12.2018 | 08:52 Редактор: Велислав Филипов
Политолог: Спря ерозията в рейтинга на ГЕРБ, БСП е на максимума на своя електорат

Подкрепата за парламента и правителството задържа нивата си през декември. Това показват данните на изследователски център "Тренд". При оценката за работата на президента обаче се отбелязва спад в положителните оценки.

Социолозите отбелязват, че ерозията в подкрепата към ГЕРБ е спряла през този месец. Управляващата партия запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина спрямо основния си опонент в лицето на БСП.

Според политолога Анастас Стефанов на евроизборите не се очакват големи изненади, независимо, че изследването показва значително близки стойности между ГЕРБ и БСП - разликата е около 1,5 %.

"При едни извънредни парламентарни избори ще има мобилизация и положението ще се промени. Тогава трябва да се погледне коя политическа партия как ще мобилизира своя електорат. Левицата в момента е на предела на максимума на своя електорат. Това са около 950 хил. гласа - до 1 млн. При ГЕРБ пък има сериозна ерозия в електоралната периферия. ГЕРБ обаче има възможност да привлече други електорални ядра", обясни още експертът в "България сутрин".

По думите му ключови за сегашните резултати са протестите, провели се през последните няколко месеца. Той е на мнение, че ако недоволството се беше отключило през януари-февруари, последствията щяха да са много по-големи.

"Стойностите на доверието на хората към премиера не се променят, в доверието към президента има лек спад. Все пак Румен Радев има вече 2 години опит зад гърба си и независимо от това държи висок рейтинг", допълни Стефанов.

От министрите - Красимир Каракачанов пък се оказва с най-нисък рейтинг - при него се наблюдава спад на доверието с около 30%.