България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Противодействието на тероризма - по-скоро ликвидиране на последиците, смятат експерти

Димитър Димитров и Славчо Велков коментират случилото се в Страсбург

13.12.2018 | 09:06 Редактор: Ивайло Николов
Противодействието на тероризма - по-скоро ликвидиране на последиците, смятат експерти

Мащабната акция по издирването на заподозрения за стрелбата край коледния базар в Страсбург продължава. Френската полиция отправи призив за помощ към гражданите да помогнат с информация за нападателя - 29-годишния Шериф Шекат, който уби двама и рани над десет души във вторник вечерта. Органите на реда предупредиха, че Шекат е опасен и въоръжен. Гражданите, които го видят, са посъветвани да не влизат в контакт с него, а незабавно да се обадят на горещата линия, разкрита от полицията.

Експертът по сигурност проф. Димитър Димитров коментира в студиото на "България сутрин", че извършителят на атаката в Страсбург е от типа на терористите, които са единаци, които са с криминално минало и след това са се радикализирали.

"Ходейки по затвори и други корективни заведения, там има възможност да се радикализират и това в техните собствени очи легитимира това, което правят", посочи той.

Славчо Велков пък беше категоричен, че в последния случай се наблюдава изключителна специфика, защото Шекат е направил всичко като отмъщение, защото е атакувал органи на реда, след като по-рано през този ден е трябвало да бъде задържан. Според експерта по сигурност не трябва да се намесва веднага религията в този случай.

"За пореден път се вижда, че ние - тези, които противодействаме на тероризма, в повечето случаи за съжаление по-скоро ликвидираме последствията от извършените актове, отколкото да извършваме превенция", каза Славчо Велков пред Bulgaria ON AIR, въпреки по думите разкритите многобройни готвени терористични актове.

Проф. Димитър Димитров беше категоричен, че освен ликвидирането на последиците, може да се работи за превенция още по-рано, за да не се стига до сблъсък между религиите.