България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строители блокират "Цариградско шосе" в София с 1000 машини

Причината е, че смятат, че бранша е използван за политически цели

12.12.2018 | 08:43 Редактор: Ралица Братанова
Строители блокират

Строители излизат на протест. Хиляда машини строителна техника ще бъдат разположени по булевард "Цариградско шосе" в знак на мирна демонстрация. 

Председателят на управителния съвет на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действия в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в парламента, президентството и в министерския съвет, подкрепена от над 50 хиляди подписа. В нея настояват да бъде прекратено използването на бранша за политически цели и предизборна агитация. 

От Камарата на строителите обясниха в "България сутрин", че не са се обидили от нищо, но несправедливо са обвинени, че са искали да не им бъдат правени проверки. Илиян Терзиев беше категоричен, че такова нещо не е имало. 

"Нашите искания са да подредим бранша, да има плановост в него, да бъде така, че да си разпределим силите, за да останем тук, а не да заминем за чужбина, както правят много от колегите ни. Желаем да се подобри бранша чрез промени в законодателната система и в подредбата на самите правила при изпълнение на строителните работи", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

По неговите думи ремонтите в България се правят с не по-лошо качество от строителни фирми извън България. Той коментира, че не бива строителите да бъдат упреквани, преди да се направят съответните проверки.

От Камарата на строителите бяха категорични, че протестът не е политически. Демонстрацията продължи от 7 часа сутринта до 12 наобяд и до блокиране на движението не се стигна. След срещата на строителите с премиера Бойко Борисов стана ясно, че ще бъдат отпуснати 160 млн. лева за вече свършената работа по АМ "Хемус". Срещите с институциите ще продължават.


Гледайте видеото.