България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Начинът, по който се опитваме да влезем в Шенген показва некомпетентност, смята Калфин

Премахването на проверките по границите обаче би довело до рискове

12.12.2018 | 09:20 Редактор: Василена Василева
Начинът, по който се опитваме да влезем в Шенген показва некомпетентност, смята Калфин

Европейският парламент настоя министрите на страните от ЕС да допуснат България и Румъния до Шенгенското пространство без граничен контрол възможно най-бързо. 

Евродепутатите отново призоваха министрите на държавите в ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на двете страни като пълноправни членове на Шенгенското пространство. 

Незаконодателния доклад беше приет с 514 гласа "за", 107 "против" и 38 "въздържал се".

"Влизането на България в Шенген е принципен въпрос. Като страна членка на Европейския съюз България трябва да се присъедини. Няма мотив, с който биваме държани в друга категория. Задължително е обаче страната ни да въведе по-строг контрол по границите", коментира в студиото на "България сутрин" бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Вчера евродепутатите отбелязаха, че премахването на проверките по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от премахването на проверките на вътрешните сухопътни граници би довело до редица рискове и би могло да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство.

"България показва абсолютна некомпетентност по начина, по който се опитва да влезе в Шенген. Полагат се усилия, но основната работа трябва да бъде свързана с правителството и неговите представители в Брюксел", каза още Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!