България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арабист: Профилът на нападателя от Страсбург е до болка познат

Цели групи от френското общество са далеч от държавата, смята проф. Владимир Чуков

12.12.2018 | 21:10 Редактор: Велислав Филипов
Арабист: Профилът на нападателя от Страсбург е до болка познат

Двама убити и най-малко 14 ранени след масовата стрелба съвсем близо до Коледния базар във френския град Страсбург. Над 700 полицаи и жандармеристи участват в операцията по издирване на стрелеца.

Нападателят - 29-годишният Шериф Шекат е роден в Страсбург. Той е включен в списъка за наблюдение на предполагаеми терористи от 2016 година и е поддържал връзки с радикални групи. В момента се претърсват 30-километров диаметър мажду Франция и Германия заради убиецът.

Според арабиста проф. Владимир Чуков профилът на нападателят е до болка познат - второ поколение французин, роден и израстнал във френско гето и поел по пътя на джихадистките организации.

"Ситуацията е същата като през 2015 година и атаката срещу вестника на "Шарли Ебдо". Цели групи от френското общество са далеч от държавата. Силовият подход към тези хора обаче не действа. Не става дума само за интеграция, тук става дума за миграцията", обясни още експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му държавата нехае за хората от гетата. 

"26 хил. души имат картончето "С" - т.е. са опасни хора за обществото. От Страсбург тези хора са 10%. 50 дущи от френския джихадистки контингент пък са от Страсбург. Този град е доста специфичен", допълни Чуков.