България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Има ли основание за поскъпване на газта и как ще се отрази на джоба ни?

Коментар на енергийните експерти Атанас Тасев и Венцислав Топузов
Публикувана: От:

На 1 октомври цената на природния газ поскъпна с близо 14%, а сега се задава ново искане за корекция на цената от страна на "Булгаргаз" с 3,51%. Защо идва поредното поскъпване на фона на поевтиняването на суровия петрол на световните пазари?

Още по темата

 

Енергийният експерт Атанас Тасев посочи пред Bulgaria ON AIR, че политическият фактор е определящ по отношение цените на котировките на нефта. По думите му това е абсолютно закономерен процес и сме подвластни на геополитическия фактор.

"Твърдим, че "Булгаргаз" е в регулация, но регулиращият орган е в почти регистриращ режим", отбеляза той.

"Предишните цени на петрола определят сегашната цена на газа. Интересна дискусия е дали да се премине към индексиране на цените на газа. Газът в Европа се покачва", обясни колегата му Венцислав Топузов в "България сутрин".

Енергийният експерт добави, че поскъпването зависи от модела на ценообразуване. Газовата цена е сезонна, петролната зависи повече от политически събития, уточни Топузов.

А Атанас Тасев подчерта, че в момента сме пред много тежък избор, тъй като 14 милиарда кубически метра газ през Трансбалканския тръбопровод отпадат от схемата.

"Излезе информация, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, но след срещата Ципрас - Путин отново се включва геополитическият фактор. Гърция не е по-добрият вариант, Македония вече не е в интересите на Русия, остава нашият маршрут", обясни той.

Вижте видеото с цялата дискусия.

Коментари ( 0 )