България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокатът на Баневи: Делото срещу тях е политическо

Според Христо Ботев доказателствата по повдигнатите им обвинения са недобре прецизирани и набързо събрани

11.12.2018 | 08:55 Редактор: Василена Василева
Адвокатът на Баневи: Делото срещу тях е политическо

Делото срещу Евгения и Николай Баневи е политическо. Това заяви в интервю за "България сутрин" адвокатът на семейството Христо Ботев.

Според него доказателствата и по петте обвинения, които са им повдигнати, са недобре прецизирани и набързо събрани. 

Основни свидетели по делото са бивши служители и приближени на Баневи, които са били лично засегнати от семейството бизнесмени.

"Обвиненията към тях са несъстоятелни. Очакваме решението на Апелативния съд в четвъртък. Имайки предвид, че става въпрос за престъпления от 2005 година, не мога да приема твърдението, че разследването е все още в начален етап", коментира пред Bulgaria ON AIR адвокатът.

Христо Ботев отбеляза, че изтеклата информация, че основният свидетел по делото срещу Баневи е синът на Николай Банев, е невярна.

"Той просто е разпитан като свидетел. Името му направи впечатление в залата и това очевидно направи впечатление", каза той.

"Ако на Баневи не им бъде наложена мярка "задържане под стража", може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства", коментира преди дни заместникът на главния прокурор Иван Гешев. 

Той допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото, за да се покаже профилът на семейство Баневи

"Пране на пари за 1 млрд. също е много трудна задача. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари", допълни Гешев и обясни, че става въпрос за Банев. Прокурор Гешев заяви, че е поискано тези сметки да бъдат запорирани.

Попитан дали има сценарий, в който семейство Баневи получават условна присъда, Гешев отговори: "Те са обвинени за пет различни престъпления".

Той уточни, че няма как да получат условни присъди, защото законът не го предвижда, а позволява само да бъдат оправдани.

"Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси", допълни още Гешев.