България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокат Марковски: С изтеклите СРС-та за Иванчева прокуратурата мина на червено

Обществото изпитва човешка симпатия към бившия кмет на "Младост" и това тревожи някои хора, обясни той

11.12.2018 | 09:10 Редактор: Велислав Филипов
Адвокат Марковски: С изтеклите СРС-та за Иванчева прокуратурата мина на червено

Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест". Това сочи доклад на Комисията от ВКС, която трябваше да провери спазени ли са всички изисквания по делата срещу бившата кметица на кв."Младост" и заместничката ѝ, публикуван от Върховния съд.

На този фон стотици страници записи на разговори, придобити със специални разузнавателни средства (СРС), потвърждават корупционните действия и тоталния хаос в община "Младост" при управлението на отстранената кметица Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, уличени заедно с бившия кмет на района Петко Дюлгеров в искане на подкуп в размер на половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Според защитата на Иванчева - адвокат Марин Марковски, да се пускат подобни писания в интернет и да се коментират като доказателства по делото е недопустимо. Той определи огласяването на СРС-тата от прокуратурата като "минаване на червено".

"Категорично не е вярно това, което се твърди в тези СРС-та. По това, което се коментира, че тя е искала дарения, а си е слагала парите в джоба, е абсолютно невярно. Няма един свидетел, който да съобщава, че Иванчева е взимала пари. Напротив, всички предприемачи съобщават, че когато тя е искала дарения, Иванчева е искала те да се правят по правилата. Никой не е казал, че ѝ е давал пари", обясни пред Bulgaria ON AIR Марковски.

Все пак адвокатът на Иванчева твърди, че не се страхуват от огласените СРС-та, защото в тях няма какво да се чуе.

"По делото има СРС-та, има доказателства, те подлежат на коментар, аз не ги оспорвам. Не искам  да си мисля, че карат хората да смятат, че Иванчева е виновна. Обществото изпитва човешка симпатия към Иванчева и това тревожи някои хора. Всичко тайно ще стане ясно. Делото се решава по доказателства, но всъщност няма такива, които да показват, че Иванчева е виновна", завърши Марковски.

СРС-та показват още, че Дюлгеров активно е посредничил между строителя и общинското ръководство на "Младост". Има десетки разговори на Дюлгеров с Ваклин, в част от които се говори за плащания срещу поемане на ангажимент всички нужни документи за строителството да се придвижат от кметицата и нейната заместничка.

При една от документираните срещи, проведена на 23 март в заведение на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и бул. "Тодор Александров", в която участват Петко Дюлгеров и Александър Ваклин, двамата говорят за конкретните суми, срещу които Десислава Иванчева се е съгласила да издаде разрешението за строителство и последващите документи, а именно 20 евро на квадратен метър.

Дюлгеров и Ваклин коментират и възможността за намаляване на искания подкуп с 50% и с оглед на голямата квадратура на строежа.

Няколко дни преди да се види "лице в лице" с бизнесмена Александър Ваклин, на среща между Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, кметицата на "Младост" е обявила начина, по който очаква да се извърши плащането на подкупа: "С Ваклин на три по седемдесет и пет…".

Припомняме ви, че Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп. При акция през април тримата бяха арестувани на различни места в София, като в тях имаше белязани пари. Обвинението твърди, че парите били, за да се придвижи разрешително за строеж в столичния квартал.