България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Човешкият бит и роботите: Ще се обърнат ли срещу нас?

Как и къде да използваме модерните технологии – коментират доц. Иван Чавдаров и доц. Александър Кръстев

10.12.2018 | 09:15 Редактор: Иван Берберов
Човешкият бит и роботите: Ще се обърнат ли срещу нас?

Не малко хора се притесняват от недалечното бъдеще, в което роботите до толкова ще се развият, че ще ги изместят – ще им вземат работата и функциите в обществото. Други хора с плам развиват тези технологии и по-скоро са скептични, че сценарий като от „Матрицата“ може да се случи. Технологията ли ще ни затрие като вид или именно тя ще ни спаси?

"Нашият институт по роботика има разработки за асистивна роботика. Имаме 2 робота, които могат да подсещат възрастни хора да си пият лекарствата, могат да звънят на тел. 112. Те използват сензорна система, която може да определи позицията на всеки човек. Сканират обектите и могат да ги заобиколят. Роботите се използват и за помощ на деца. Дори детски психолози могат да използват технологиите", отбеляза доц. Александър Кръстев от Института по роботика към БАН.

В студиото на "България сутрин" той сподели за пилотно изследване в два центъра за деца със специфични образователни потребности. 

"Децата приеха робота като жив субект. Те много му се радваха. Надявам се в обозримо бъдеще тези технологии да станат достъпни за всички. Засега цената им е прекалено висока", каза доц. Кръстев. 

"Преди година спечелих проект "Робоакадения". Използваме с моите възпитаници 3D принтиране за създаване на роботите. Създаваме роботи с много проста конструкция. Този тип технология навлиза страшно много в нашия живот. Има полза в медицината, образованието и още сфери. Идеята на роботите е да помагат на хората. Да се обърнат срещу нас е слабо вероятно", допълни пред Bulgaria ON AIR доц. Иван Чавдаров от Института по роботика към БАН.