България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

"Поетите": Модерни актьори пресъздават класически стихотворения

С повече културни проекти обществото ни ще се успокои – озверели сме, подчерта Юлиян Вергов
Публикувана: От:

Още по темата

 

Културният проект "Поетите" влива нови сили в стихотворения от класически автори. Модерни български актьори избират сами къде и как да рецитират творбите на Димчо Дебелянов, Христо Фотев, Христо Ботев и други. Инициативата е поета от Диана Алексиева.

"Впечатлявам се, че има все още хора, които биха искали да чуят нещо такова. Участват много актьори, които предават стихотворенията. Смятам, че има глад за такова нещо. Популярността помага това да се разчуе. Почти всяка вечер играя, почти нямам почивен ден. Много голям зор е програмирането. Но с Божията помощ ще се наредят нещата", отбеляза актьорът Юлиян Вергов. 

Той поясни, че не участва в този проект, за да образова някого, а защото самият той има потребност да каже нещо подобно. 

"Инициативата на Диана позволява свобода на актьора. Аз имам нужда да кажа подобно нещо и бих гледал нещо подобно. Ако има повече културни проекти, обществото ще се успокои. Малко сме озверели", сподели той в "България сутрин". 

"Ученето на текст не е проблем. В театърът се репетира около 2 месеца. В продължение на това време имаш шансът да си дадеш сметка какво правиш и защо го правиш. По-трудно се снима сериал, тъй като имаш по-малко време да се ориентираш ден за ден какво правиш. Актьорът се изгражда в театъра, а в киното показва какво може. Трудно е да се научиш само от киното, тъй като не знаеш как се държиш. Това е професия, която се учи всеки ден", отбеляза гостът пред Bulgaria ON AIR.

 

Коментари ( 0 )