България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Рекордно скъп ток! Бизнесът с отворено писмо до премиера Борисов

От холдинга недоумяват какво е наложило увеличението
Публикувана: От:

Бизнесът и индустрията скочиха срещу високите цени на електроенергията в страната. От асоциацията на индустриалния капитал в България написаха писмо до премиера Борисов и КЕВР, в което призовават за действия срещу големия скок в цената на тока. 

Още по темата

 

От холдинга недоумяват какво е наложило в петък, 30 ноември, борсовата цена на електричеството да е била 84,11 лева за мегаватчас, а я понеделник, 3 декември - 207,21 лева, като в пиковите часове между 9.00 и 20.00 ч. тя е достигала дори 256,86 лева. 

Има ли опасност от фалити и спиране на производствени мощности?

"За съжаление въглеродните емисии поскъпнаха много. Тъй като пазарът в България е все още монополен, родните ни производители се възползваха от това, за да вдигнат цената на електроенергията и да покрият цената на въглеродните емисии. Лошото е, че това се прави без абсолютно никакви усилия за реформи", коментира в студиото на "България сутрин" коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той отбеляза, че това е изключително сериозно, защото застрашава икономиката на страната ни.

"За да се реши проблемът е необходимо да развием пазара. За съжаление обаче това няма как да стане, защото тази либерализация в България се забави вече 15 години. Над 50 хиляди фирми към момента купуват електроенергия от свободния пазар. От страна на предлагането пък има само двама-трима основни играчи", отбеляза oще Стаменов.

"Производителите хитруват, за да прехвърлят увеличените цени на квотите към себе си. Включват се нови играчи в резерва без да бъдат отстранени нелоялните производители, които доведоха до предлоставки за увеличаване на цената", подчерта енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 1 )
  • 1

    ivan.mitev.315

    05 дек 2018 | 12:27

    Бизнесът одобрява прилагането на грешен основен икономически подход за държавно управление, ала е недоволен от негови последици. Бизнесът пренебрегва истината, че за спасение от нарастващи страдания е необходимо прекратяване на причината.