България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната община бори мръсния въздух със "зелен билет" и проверки

Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни, призова Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда

04.12.2018 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Столичната община бори мръсния въздух със

"Зелен билет" в София днес заради мръсния въздух. За четвърти пореден ден нивата на фини прахови частици в столицата са над нормата. "Зелен билет" е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за всички линии на обществения градски транспорт в София. 

Друга мярка за борба със замърсения въздух в София са проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, каквито е имало и през изминалата нощ. Ще се обособят няколко буферни временни паркинга по десните ленти на големи столични булеварди и в близост до метростанциите.

За мерките на Столичната община потвърди пред Bulgaria ON AIR и Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда.

"Никога не бих искала София да стига до момента за "зелен билет". Тази мярка би имала ефект, ако поне 50% се възползват и се почувстват ангажирани", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Радева подчерта, че се осъществява всекидневен контрол върху замърсяването от битовото горене и автомобилите, но няма как да бъде повлияно на климатичните промени. По думите ѝ органите установяват контрол също в автосервизите и строителните обекти, за да не се използват отпадъчните материали за отопление.

"Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни", призова Лорита Радева.

Вижте видеото с целия разговор.