България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разходите на българина растат, доходите не! Пестим от здраве... Докога?

Половината не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

28.11.2018 | 09:05 Редактор: Василена Василева
Разходите на българина растат, доходите не! Пестим от здраве... Докога?

Тревожна статистика - половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи. Това сочи последното проучване на Евростат.

За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

"В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", отбеляза в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според икономиста Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика. 

"Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Вчера арламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г.

За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.