България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общественото доверие към правителството спада, сочи проучване на "Тренд"

Наблюдава се лека ерозия на положителните оценки за работата на основните институции, отбеляза Димитър Ганев

21.11.2018 | 08:14 Редактор: Василена Василева
Общественото доверие към правителството спада, сочи проучване на

В оценката за работата на парламента и правителството се регистрира спад на положителните оценки и ръст на отрицателните, показва последното проучване на агенция "Тренд".

"Отчетеното през месец ноември всъщност е една продължаваща тенденция, която се наблюдава от началото на септември насам. А именно - постепенна лека ерозия на положителните оценки за работата на основните институции", отбеляза в студиото на "България сутрин" политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение. Сравнително по-добри са оценките за правителството, като 28% го оценяват положително срещу 62%, които дават отрицателна оценка.

Скандалите около "Обединени патриоти" в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като те свиват своята подкрепа от 5,5% през октомври до 4,2% през ноември.

Ерозията към формациите, съставляващи управляващата коалиция, не се прелива към опозиционните партии, а само увеличава дела на деклариращите, че няма да гласуват.

"Сред всички институции най-ниско е доверието в парламента, защото той е еманация на целия политически елит. А хроничното недоверие към него няма нужда да бъде коментирано", отбеляза още Димитър Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!