България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

И къщата топла, и сметките ниски... Как да стане?

Темата за отоплителния сезон коментират Еленко Божков и Деян Дянков
Публикувана: От:

През последните няколко дни в нашата страна вече се забелязва нахлуването на зимата, след като почти цялата страна падна известно количество сняг, а топлите пролетни дни останаха в историята. През зимата обаче сметките определено набъбват заради по-високото потребление на ток и топлоенергия. Възможно ли е и къщата да е топла, и сметките да са ниски?

Според енергийният експерт Еленко Божков санирането или т. нар. подобряване на енергийната ефективност е едно от задължителните действия, ако искаме да преживеем зимата с по-ниски сметки за ток и парно.

Още по темата

 

"Хубаво е радиаторите да не са заградени от някакви дървени декорации, за да може да има пряк обмен на топлина. Допълнителната изолация на една завеса или перде пък ще помага на топлината да не излиза толкова бързо навън", категоричен е Божков в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време, след поредното увеличение на цената на природния газ, централното отопление губи позиции пред отоплението на климатици.

Омбудсманът на "Топлофикация - София" Деян Дянков уточни пред Bulgaria ON AIR, че ако хората са искали да сместят повече пари от парно тази година, то е трябвало да свършат някои дейности преди почването на отоплителния сезон.

"Не изключвайте радиаторите напълно. При включване след това има доста високо потребление. Когато се отваря прозорецът, радиаторите трябва да са сложени на звездичка. Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0. Може и нощно време да се намаляват, но не да се изключват отоплителните тела. Домовете ни са проектирани са 3-4 отоплителни тела, а не с един радиатор да топлим цялото жилище", съветва още Дянков.

Коментари ( 0 )