България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майките са непреклонни: Оставката на Симеонов е само началото

Вера Иванова и Ирена Юручка за продължаващите протести и опитите за политизиране на исканията им

19.11.2018 | 08:34 Редактор: Тодор Петров
Майките са непреклонни: Оставката на Симеонов е само началото

Оставката на Валери Симеонов е само началото и малка спечелена битка от майките на деца с увреждания. Те обаче са готови да протестират, докато оставката на лидера на НФСБ бъде приета в Народното събрание.

Това стана ясно от думите на Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" в студиото на Bulgaria ON AIR. Майките очакват и гласуването на предложените промени в Закона за интеграция на хората с увреждания.

"Толкова пъти сме лъгани, толкова пъти ни е обещавано...", отбеляза Вера Иванова.

В редиците на  протестиращите майки се появиха взаимни обвинения за преследване на политически интереси и задкулисие. Иванова подчерта, че разделение няма, но се появяват майки, които нямат деца с увреждания и преследват други цели. По думите ѝ те са започнали да обикалят медиите от тяхно име и да говорят каквото си искат.

"Ние сме майки, които нямаме политически цели и мисли, за да реагираме на такава ситуация", уточни Вера Иванова.

"Много е тежко, защото 6 месеца сме нападани от кого ли не. На всяка изява обясняваме, че сме аполитични и сме там единствено заради децата си", каза от своя страна Ирена Юручка от "Системата ни убива".

Тя подчерта, че хорото на Орлов мост след новината за оставката на Симеонов, е нормална човешка реакция и не смята, че това е нещо лошо.

"Ние сме хора като вас, също изпитваме радост и болка. Обществото трябва да приеме, че ние не сме по-долна класа. Борим се това общество да е едно. Не искаме да ни съжаляват и само да плачем", обясни Юручка в "България сутрин".

Майките на деца с увреждания се надяват да променят системата, с което да променят и надписа на своите тениски "Ситемата ни убива". Надяват се в скоро време да заменят черните тениски с бели.

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Valentina_Hristova
преди 5 години
Вера, какво стана с теб, защо правиш това? Как имаш наглостта в ефир да говориш откровени лъжи! Ти- организатор на всички протести!!! Долна лъжа. Винаги до този момент организаторите са били общност, никога никой еднолично не е правил нищо и никога никой не е повтарял АЗ, АЗ, АЗ ! Винаги сме били заедно и единни, дори да е имало разногласия, те винаги са били градивни. Що за его е това твоето? Не сме били спали по палатките през нощта! Ами как да спим, имаме деца, семейства...Не сме били ходили по палатките! Долна лъжа! Ходехме, докато виждахме смисъл. Ти опорочи всичко! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ina Marinova
преди 5 години
Единственото,което ще коментирам по отношение шизофреничното поведение на Вера Иванова и изявлението и ,че е едноличен организатор на протестите е : Поради факта,че 3 години аз лично изпращах прес съобщенията за протест ,включително на Вас, погледнете си ги и ще видите във всичките " Над 20 организации!!!" Това бяха организаторите, а днес сигурно нито един от тях не желае да има допирни точки с тази жена. Причината вероятно ще я разберем някои ден, както ние така и Вие Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Красимира Обретенова
преди 5 години
Всъщност двете дами излъгаха публично. Вера не е организатор и никога не е била, на протести на хора с увреждания. С началото на националните пртести на майки на деца с увреждания, тя изпълняваше само организационни функции- уведомителни писма за протести, за паркиране на автомобили на протестиращи- нищо повече. И в момента НЕ представлява инициативата "Системата ни убива" по никакъв начин. Предствлява единствено себе си и няколо майки, на които им харесва да си протестират и да ги смятат за революционерки. Реформи няма, има лоши закони, написани под натиск от черни байряци, за да може да блесне юридическия и институционален образ на Мая Манолова. Истинската работа по реформите, включително за оправянето на сбърканите закони, тече в работни групи, и в момента, с участието на грамотни майки и експерти, които работят оперативно, жместо да веят байряци. Сигнализирай за неуместен коментар