България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Лесно се лъжем: Взехме порноактьори за патриотични герои

Защо се връзваме на фалшивите новини? Коментар на Александър Христов и Павел Владимиров
Публикувана: От:

Снимки на завърнали се у нас българи с блестящи кариери зад граница заляха социалните мрежи. На фотосите обаче се виждат световноизвестни порноактьори с измислени български имена. А придружаващият текст разказва за невероятните им успехи в науката и медицината. Хиляди българи споделиха снимките без да подозират, че са попаднали в капана на фалшивите новини.

Още по темата

 

"В ситуация сме, в която приемаме желаното за действително. Хора, те дори външно не приличат на учени. Това е изключително показателно, че лесно може да бъдем лъгани. Иска ни се фалшивите новини да бъдат истина - това е информационна перверзия", коментира PR експертът Александър Христов пред Bulgaria ON AIR. 

По негово мнение не вярваме на Facebook, а на тези, които са споделили дадена новина и с готовност споделяме това, което те смятат. Според него всеки от нас трябва да е добър в управляването на дигиталното си присъствие.

Христов подчерта, че доверието не е безгранично и трябва да сме критични към информацията, както към всичко останало, което ни заобикаля.

"Може би има дефицит на герои в обществото, за да си създадем нови хора, по които да повлечем крак. Самите снимки са точно като свалени от интернет. Поне господинът да си беше направил труда да изглеждат по-реално", каза журналистът и актьор Павел Владимиров.

В "България сутрин" той отбеляза, че има някакъв нарцисизъм да събереш повече лайкове. Повечето хора след това се оправдават, че са разбрали за какво става въпрос, но са имали друга идея, смята Владимиров.

"Когато е свързано с професията ти, тогава е важно да си проверяваш източниците и да сверяваш информацията", посочи още журналистът.

Коментари ( 0 )