България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Аргументът "по-добре късно, отколкото никога" няма място в политиката

Протестите в страната продължават. Има ли криза сред управляващите?

19.11.2018 | 09:15 Редактор: Василена Василева
Експерти: Аргументът

Пътни блокади и шествия... Протестите в страната продължават. Недоволните граждани, излезли по улиците в страната, настояват за смяна на системата, оставка на кабинета, обявяват се срещу високите цени на горивата, застраховките и новите данъци върху колите.

В неделния ден в цялата страна на протест са излезли 1780 автомобила и около 3500 души. Има и петима задържани. За кратко бяха затворени пътищата към пунктовете "Капитан Адреево", "Илинден", "Кулата", международният път при Лесово, участъци от магистрала "Тракия", пътен възел "Боаза" и пътят между Ловеч и Плевен.

Напук на думите на управляващите от ГЕРБ, че с оставката на Валери Симеонов коалицията се заздравявала, двама от останалите лидери в патриотичното трио - Красимир Каракачанов и Волен Сидеров са категорични, че криза при тях има и тя е с познатия мирис на Реформаторски блок. Заговориха за стари грешки и нови оставки като спасителен пояс за оставане във властта.

"От протестите в страната става ясно, че всеки град си има своите нерешени проблеми. Исканията бяха различни - за по-чист въздух, за цената на водата, цените на горивата. А правителството може да използва това, за да вземе ефикасни мерки за излизане от тази ситуация", отбеляза в студиото на "България сутрин" политическият психолог Антоанета Христова.

Според политолога Страхил Делийски пък оставката на Валери Симеонов е закъсняла. 

"В политиката аргументът "по-добре късно, отколкото никога" невинаги е валиден. Там е много важно кога нещо се случва и кога се взима някакво решение. Ако това стане извън адекватното време, то губи своята ефективност", отбеляза той.

По думите му, ако оставката на вицепремиера Симеонов бе станала факт преди месец, когато беше и поискана, нямаше да се стигне до натрупване на допълнително напрежение сред гражданите.

Вижте повече във видеото!