България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Къщата на Пейо Яворов - заточеник на неуредени спорове

СО ще може да купи културния паметник едва след 19 февруари

16.11.2018 | 10:12 Редактор: Ралица Братанова
Къщата на Пейо Яворов - заточеник на неуредени спорове

Отварят офертите за продажба на къщата на Яворов. Точно преди месец частен съдебен изпълнител я предложи на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния ѝ собственик. Досега е известно, че трима души, освен Столичната община са проявили интерес, но не е ясно колко души са подали документи за търга.

Общината заяви намерение или те, или държавата да купят къщата, чиято обявена стойност е 1 628 758 лева. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото за къщата-музей, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

"Столична община продължава да има твърда воля да закупи имота. На този етап това е невъзможно, поради юридически причини. За да бъде за нас чиста тази публична продан, за да защитим интереса на данъкоплатеца, трябва да приключи съдебния спор, който в момента е във ВКС, който би могъл да обяви продажбата за недействителна. Няма как парите на данъкоплатеца да ги инвестираме в рискова сделка", обясни в "България сутрин" зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

Къщата е културна ценност, защитена от закона и трябва да бъде пазена в оригиналния си вид.

Васил Панчев, който е настоящ притежател на къщата, обясни пред Bulgaria ON AIR, че става въпрос за претенции на старите собственици от кредит, който те някога са теглили и той не е съгласен да заплати. Собственикът обясни, че къщата има нужда от конструктивни укрепвания. Делото е насрочено за 19 февруари.

"Най-големият проблем е, че ние не можем да получим разрешение да инвестираме парите на данъкоплатеца до приключване на съдебния спор. За да го купи Общината, делото във ВКС трябва да приключи. За нас е важно да го придобием по един чист, законен и прозрачен начин", заяви зам.-кметът по културата.

Гледайте видеото.