България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уличните протести - съвършено автентични или сценарий с познати актьори?

Дискусия по темата с политолога Цветанка Андреева и социолога Кольо Колев

14.11.2018 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
Уличните протести - съвършено автентични или сценарий с познати актьори?

Какви отстъпки е готово да направи правителството, за да запълни отворилите се пропасти и да отговори на исканията на протестиращите? Според политолога Цветанка Андреева протестите в цялата страна от последни дни са идентични с февруарските протести от 2013 г. и тя има усещането, че гледаме почти същия сценарий.

"Имаме комбиниран натиск, който не е свързан само с улицата. Изпълнителната власт започва да става зависима от натиск в парламента. Президентът Радев е главен актьор в този сценарий. Тези протести биха довели до Орешарски 2 през Радев 2. Вижте как веднага се измести акцентът. Беше срещу горивата. Тук говорим за сериозни монополи. Веднага се покри темата с горивата", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

"Виждам групи, които умеят да се самоорганизират. Профилът на тези хора е с аморфни искания. Няма ясно мото на този протест", каза още Андреева, визирайки футболни фенове и рокери. 

Социологът Кольо Колев не се съгласи с нейната позиция и подчерта, че протестът е съвършено автентичен. 

"Малко или много отвращение от властта, непрекъснато бъркаща в джоба ни. Не ти трябва Валери Симеонов, който прави огромна изцепка без никакво основание. Хората излизат на улицата и казват "Аман от тази крадлива държава", настоя социологът в "България сутрин".

Колев е на мнение, че все по-малко са възможностите премиерът Бойко Борисов да реагира в ситуацията и по думите му той няма много полезни ходове. Според него въпросът вече не е дали ще има предсрочни избори, а кога - с местните избори или с евроизборите.

Цветанка Андреева също допусна, че ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако ситуацията продължи да бъде същата. 

"Лицата на тези протести ще ги видим в листите на ДПС", завърши Андреева.

"Г-н Радев каза нещо много простичко - "Кажете къде не съм прав". И не можаха да кажат абсолютно нищо. Говоря за неговото изказване за демокрацията, за лобистките закони...", коментира още Кольо Колев.

Вижте видеото с цялата дискусия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Donka Vasileva
преди 5 години
Повод да напиша следващите редове е изказването на политолога Цветанка Андреева в ефира ви относно присъстващите на протестите граждани. Идеята за покачване данъците и гражданската отговорност на автомобилите беше само капката , която преля чашата на общественото недоволство-ТРУПАНО С ГОДИНИ.Нямало единно искане на протеста:В България има толкова много проблеми ,за които управляващите си затварят очите, че вместо да си подадат моментално оставката- действат точно обратно - от явната арогантност на вице премиери до- мога ясно да заявя, подклаждане на етническо напрежение в България с бездействието си от страна на ГЕРБ.На мен ми стана безкрайно ясно, кое статукво подкрепя (може би то и плаща), но да не внушавайте в национален ефир , че протестите са организирани-защото не са, че нямало алтернатива за бъдещо управление и , че тези лица ще се видели в листите на ДПС-нищо подобно. Сигнализирай за неуместен коментар