България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца от уникалната гимназия по каменообработване ще изработят паметника на дядо Добри

Цвета Кирилова и Борислав Радославов разкриха подробности за кампанията

14.11.2018 | 09:45 Редактор: Ивайло Николов
Деца от уникалната гимназия по каменообработване ще изработят паметника на дядо Добри

Месеци след кончината на светеца от Байлово "Сдружение Азбукари" и съмишленици продължават работа по своята кауза – да се изгради монумент на дядо Добри, който да стане първият паметник на доброто в България. Идеята е на Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари", и Борислав Радославов - журналист и автор на книгата "Дядо Добри – Светецът от Байлово", а инициаторите имат желание паметника на доброто да се намира около храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, на който дядо Добри беше най-големият дарител.

"Все повече българи в страната и чужбина стават поддръжници на тази кауза. Тя е многопластова, правим доста инициативи, с които искаме да събудим общественото мнение. Тази кампания има за цел да обърнем общественото внимание към позитивното, към красивото и най-вече да увлечем децата, защото те са в центъра на всичко това", каза цвета Кирилова в студиото на "България сутрин".

Борислав Радославов пък разкри, че именно деца ще изработят монумента на дядо Добри. Това са учениците от професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино, което е единственото на Балканите и второ в Европа.

"Това училище има нужда не само от подобни хубави инициативи, но и от подкрепа. По този начин помагаме и на това училище. Деца ще изградят паметника на дядо Добри, тъй като дядо Добри най-много обичаше децата", обясни Радославов пред Bulgaria ON AIR.

Учениците от професионалната гимназия по каменообработване вече работят по проекта за монумент, разработват макети и се очаква да бъде избрана визията на паметника, а инициаторите искат той да е в цял ръст.

След като стане ясно как ще изглежда монумента, колко и какви материали ще са нужни за изработката, ще е ясно и каква ще е необходимата сума, за която се събират средства чрез дарителска кампания.

Очакванията на организаторите на тази инициатива са да са нужни между 30 000 и 50 000 лева, а до момента са събрани над 7 000 лв.

Гледайте видеото с целия разговор.