България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

3 месеца след ужаса край Своге: Пътят - все така опасен, отговорност - ничия

Диана Русинова от Института за пътна безопасност разкритикува АПИ

13.11.2018 | 08:05 Редактор: Тодор Петров
3 месеца след ужаса край Своге: Пътят - все така опасен, отговорност - ничия

Почти 3 месеца след ужасяващата катастрофа край Своге, която отне 20 човешки живота, много въпроси все още стоят неразрешени. На среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на АПИ граждани на Своге изразиха своите опасения относно свършената работа след инцидента.

Мантинелата, през която автобусът премина и се обърна, все още не е ремонтирана и поставена. Стана ясно, че от АПИ ще поставят мантинелата, въпреки че според тях това не било тяхна задача.

"Това нещо трябваше да бъде свършено много отдавна. Това е отговорност и задача на стопанина на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура". Стопаните на пътищата в България така действат - от тях да мине, да отбият номера", посочи Диана Русинова от Института за пътна безопасност пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че първопричината за настъпване на ПТП-то с автобуса не е премахната. Мантинелата продължава да е вдадена в платното за движение, автомобилите опитват да я избягват и отиват към центъра на платното, разясни Русинова. 

Според нея АПИ е почистила пътя козметично, а застрашаващите живота фактори продължават да са налице. 

"Оправени са неща, които са видими за хората. Къде е задължителният знак "Внимание, опасен завой"!?, попита Диана Русинова.

Представителят на Института за пътна безопасност се чуди защо се създават всички правила в България, след като никой не ги спазва. И попита кой санкционира хората, които се грижат за организацията на движението у нас.

"Не може да се крият 3 месеца зад "следствена тайна", настоя тя по адрес на АПИ.

Одити на Института за пътна безопасност установяват множество пропуски след ремонта от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". Според Русинова има над 90 пропуска на АПИ само от нулевата точка на проверката до мястото на фаталния инцидент.