България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високи цени, бедност, протести... Държавата пред прага на икономическа криза?

Коментар на Ваня Григорова и Стефан Софиянски пред Bulgaria ON AIR

12.11.2018 | 08:50 Редактор: Василена Василева
Високи цени, бедност, протести... Държавата пред прага на икономическа криза?

Недоволни граждани от повече от 30 града на страната излязоха на шумни протести по улици и булеварди вчера (11 ноември), за да изразят несъгласието си с новите, по-високи цени на горивата, планираното поскъпване на "Гражданска отговорност" и раздутата държавна администрация.

Протестните шествия на някои места създадоха напрежение. В столицата за кратко бе блокирано движението в централната градска част. Затворени бяха и едни от най-важните артерии - АМ "Тракия" и международен път Е-79 на изхода на Благоевград, където се стигна и до леки пътни инциденти.

"Това, което се случва е нормално, хората с право протестират. Не очаквам да постигнат нещо по отношение на исканията, които имат, но до политически трусове е много вероятно да се стигне", коментира в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По отношение на цените на горивата бившият министър-председател на България Стефан Софиянски подчерта, че протестите на гражданите трудно могат да променят нещо, тъй като става въпрос за пазарни механизми.

"Това недоволство обаче показва, че сред обществото има голямо напрежение, което идва от несигурността на управляващите. Налице е едно нестабилно правителство", каза Софиянски.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че имайки предвид непрекъснатото покачване на цените у нас може да се смята, че в държавата ни е пред прага на икономическа криза.

Вижте повече във видеото!