България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цените на горивата пак скочиха нагоре... Да разчитаме ли на държавна намеса?

Темата коментира проф. Атанас Тасев

09.11.2018 | 08:25 Редактор: Велислав Филипов
Цените на горивата пак скочиха нагоре... Да разчитаме ли на държавна намеса?

От лятото цените на горивата плавно и постепенно започнаха да се повишават, като достигнаха стойности от около 2,40 лв. за литър бензин. Шофьорите, които карат автомобилите си на дизел, си спомниха, че цената на дизела е била около 1,70 лв., а сега цената на нафтата е колкото на бензина с разлика от 1-2 ст. 

Справка с цените на горивата в Европа показва, че бензинът и дизелът у нас се предлагат на едни средни цени. Най-скъпи са те в Норвегия, където бензинът е 3,42 лв., а дизелът - 3,36 лв. Най-евтините горива са в Русия, там един литър се продава за 1,18 лв.

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, когато падат цените на суровия петрол, не така бързо започват да падат и цените на горивата по бензиностанциите, защото си има дълга верига.

"Реално не е икономически целесъобразно, след като вие сте купили гориво на по-висока цена, да свалите цената, на която продавате. Протести на шофьорите винаги е имало и винаги ще има. Просто зимата винаги изостря общественото недоволство", обясни експертът в "България сутрин".

Той допълни, че шофьорите може да настояват за държавна намеса, но невинаги държавата може да помогне за свалянето на цените на горивата, а точно обратното - може да влоши положението.

"Трябва да се отбележи, че у нас горивата са с един от най-ниския акциз в цяла Европа. Съответно не може да разчитаме, че ще се смъкне още. Когато има голямо търсене, естествено, че търговците ще вдигнат цената - просто българинът се вози като шейх - сам в колата", твърди проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.