България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цацаров поиска нови 6 депутатски имунитета - с основание ли?

Спор в студиото на Bulgaria ON AIR между PR експерта Соня Момчилова и журналиста Ива Николова

09.11.2018 | 08:42 Редактор: Тодор Петров
Цацаров поиска нови 6 депутатски имунитета - с основание ли?

"За пореден път ни се напомня кои са и какви са обитателите на българския парламент. Нищо няма да последва", каза пред Bulgaria ON AIR PR експертът Соня Момчилова по повод поредното искане за сваляне на депутатски имунитети.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима народни представители, които да бъдат разследвани и обвинени за различни престъпления. Двама от тях са от БСП, трима са от "Воля", а един - от ГЕРБ. Това са Елена Йончева, Георги Михайлов, Веселин Марешки, Пламен Христов, Кръстина Таскова и  Борис Кърчев.

"Обектът на мишената е Елена Йончева, другите са за гарнитура, за масовка. Елена не миряса - не спря да ходи да клати българската велика стена, да бута огради. Тя спомена, че няма да спре с разследването си за една къщичка в Барселона, това се пропуска избирателно", коментира Момчилова. 

Според нея Елена Йончева е единственият човек в Народното събрание, който ни информира за тежки престъпления.

"За Георги Михайлов разследването съм го писала аз. Има злоупотреба със средства, имам документите. Имам документите и за Елена Йончева. Естествено е тези хора да кажат, че всичко е плод на политически натиск", настоя журналистът Ива Николова. 

В "България сутрин" тя подчерта, че "много народ напира да влиза в политиката" именно за да използва имунитета. Николова призова партиите, които са отговорници за това кой влиза в парламента, да внимават кого прибират.

Депутатът от "Воля" Пламен Христов, чийто имунитет също бе поискан от Цацаров, застана пред камерата ни в кулоарите на парламента, за да обясни ситуацията.

"Готов съм да се откажа от имунитета. По-важното е да се знае, че исканите имунитети са по разследването, за което преди две години ни бяха поискани имунитетите и ги дадохме. Прокуратурата два пъти спира досъдебното производство. Дали съвпада с това, че поискахме оставките на двамата вицепремиери и казахме, че ако трябва ще спрем да се регистрираме? Дали защото за 2 години никой не успя да изнамери факти, че депутат от "Воля" е участвал в корупционна схема?", заяви той.

Христов подчерта, че от "Воля" не искат да остранят Патриотите от властта, а само двамата вицепремиери да бъдат заменени от по-достойни такива.