България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивалът "МЕЛБА" води в България световни имена в дизайна

Всичко за събитието от кураторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова

09.11.2018 | 09:44 Редактор: Тодор Петров
Фестивалът

"МЕЛБА" е името на предстоящия фестивал за с участието на водещи лица от продуктовия, дигиталния и графичния дизайн на Европа. Кураторите на фестивала Адриана Андреева и Бояна Гяурова гостуваха в "България сутрин", за да разкажат повече за събитието.

В края на 2017 г. те създават архив на българските дизайнери, чиято цел е да ги свърже помеджу им. Пред това двете работят над 10 години с тези специалисти. Организират се и срещи на живо, където дизайнерите представят своите проекти.

"Целта на симпозиума е да запознае публиката и да даде положителен тласък на нашите творци да повярват в своите сили и да видят друг тип работа. Дизайнерите, които идват, са много изявени в своята област", посочи Адриана Андреева пред Bulgaria ON AIR.

"Много от тези хора имат сайтове, но обединявайки ги, ние ги представяме по много достъпен начин на публиката. Сметнахме за нужно да създадем този архив и информацията да е достъпна за всички", допълни колежката ѝ Бояна Гяурова.

Според тях проблемът е, че няма широко приложение на дизайна в България. Но от друга страна смятат, че като авторство и идеи сме на много добро ниво, което съпоставимо със случващото се на световния пазар.

Вижте повече във видеото!