България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2019 е "тлъста лазаня", смятат икономисти

Коментар на бившия вицепремиер Николай Василев и финансиста Емил Хърсев

06.11.2018 | 08:56 Редактор: Василена Василева
Бюджет 2019 е

На извънредно заседание парламентът ще гласува бюджета за 2019 г. Вчера БСП отправи заплахи към управляващите, че няма да се регистрира в залата, тъй като това било конституционно задължение на управляващото мнозинство.

Миналата седмица от опозицията се обявиха против начина на приемане на бюджета за следващата година и обвиниха правителството, че не се е вслушало в препоръките им. 

Основната финансова рамка в проекта предвижда дупка в бюджета от 600 милиона лева, по-високи доходи, но и повече удръжки за работещите.

"Бюджет 2019 е най-щедрият в историята на България. Той не е "постна пица", а "тлъста лазаня", защото се наблюдава рязък изпреварващ ръст на всички разходи. За никого не е изненада, че през последните десет години не се наблюдават никакви реформи в нито един сектор на държавата", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

"Не всички проекти, планирани в даден бюджет, могат да бъдат изпълнени. Има и такива, които се забавят и това води до излишък накрая", отбеляза финансистът Емил Хърсев.

По думите му обаче 37% от БВП на страната ни е сравнително ниска данъчно осигурителна тежест. Темата пък с преките чуждестранни инвестиции се преекспонирала от години, а данните, изнесени в публичното пространство били неверни.

Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина трябва да бъдат гласувани на първо четене днес. Те вече бяха приети на съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лечение на деца към касата.

А по отношение на общественото осигуряване - увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си.

Вижте повече във видеото!