България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

В помощ на недоносените бебета: Стартира кампания "Големите чудеса за малките герои"

Тази година тя се фокусира върху три различни направления
Публикувана: От:

Статистиката показва, че едно на всеки 10 деца у нас се ражда преди термина, което прави 6000 недоносчета годишно. 30% от тях са с увреждания именно защото са родени преждевременно. 

Още по темата

 

В помощ на недоносените бебета за поредна година стартира кампанията "Големите чудеса за малките герои".

"Тази година има три направления, върху които се е фокусирала кампанията. Първото е закупуване на животоспасяваща апаратура, която ще дарим в неонатологичните отделения в страната. Второто направление е изграждане на семейни стаи в тях, където родителите могат да бъдат близо до децата си по време на техния дълъг болничен престой. Семеен център "Малки чудеса" е третото", обясни в студиото на "България сутрин" Моника Златанова от фондация "Нашите недоносени деца".

Тя допълни още, че има онлайн сайт, където всеки може да се информира за кампанията, както и там директно да подкрепи някое от направленията.

"Когато се роди едно недоносено бебе, означава дълги седмици престой в неонатология. Три са нещата, без които не можем да осигурим съвременна грижа на тези деца - първо, добри и качествени специалисти, второто е модерна апаратура и третото е любов, за да имат пълноценно детство", коментира пред Bulgaria ON AIR Мая Красимирова, която е майка на недоносени близначки.

По нейни думи семейните стаи са много важни, защото когато родителят е откъснат от детето губи емоционалната привързаност към него и не придобива уменията за това как да се грижи за тях.

Моника Златанова обясни, че много важно е да се взимат превантивни мерки по време на бременността със скринингови програми, които да предотвратят преждевременното раждане.

Гледайте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )