България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сдружение "Българска история" представя документална поредица "Нашите пълководци"

Марио Мишев и Иван Кънчев разкриха повече за новия образователен проект, който ще се представи официално на 8 ноември във Военния клуб в София

05.11.2018 | 10:38 Редактор: Ивайло Николов
Сдружение

Образователната документална поредица "Нашите пълководци" се състои от 10 късометражни филма с продължителност до 6 минути. Всеки един от тях e посветен на конкретна личност, която е участвала в петте войни от периода 1885-1945 година - Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа, Първата и Втората световна война.

Поредицата ще представи личностите, без които историята на България можеше да бъде различна. Целта на инициативата на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" е да превърне историята в атрактивен учебен предмет, за да може уроците да бъдат възприемани и запомнени от учениците. Първото издание на поредицата "Българско военно чудо" е доказателство за това, а премиерата им е на 8 ноември.

"Тази поредица, първата, наистина имаше огромен интерес. Тя открехна вратата за тези личности, които със своите действия и решения са направили така, че да има Българско военно чудо", разказа Иван Кънчев пред Bulgaria ON AIR, който е част от проекта на "Българска история".

Той обясни, че е било голямо предизвикателство в тези кратки видеа да се вкара голямо количество синтезирана история.

Марио Мишев пък беше категоричен, че идеята им е била да продължат с нов проект, за да правят нещо полезно, както са били полезни и филмите от поредицата "Българското военно чудо".

"То влезе в училищата, учителите ни звъняха, използваха го в часовете си. Просто трябва да се фокусираме да направим историята по-интересна и това е нашият принос", допълни Мишев в студиото на "България сутрин".

Той разказа още, че в поредицата "Нашите пълководци" са разказани историите на военни с всякакъв чин, а само за 100 години време може да се види огромната разлика в ценностите на българите от онова време.

Двамата бяха категорични, че именно обратната връзка ги кара да продължават с осъществяването на техните проекти и сега отново им предстоят обиколки по училища, а след това ще преценят в каква посока да поемат и какво още от историята ни да представят по този достъпен и интересен начин.

Вижте видеото с целия разговор.