България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сол с пластмаса: По колко трябва да консумираме?

Диетологът проф. Донка Байкова обясни, че трябва да търсим баланс

26.10.2018 | 08:39 Редактор: Ивайло Николов
Сол с пластмаса: По колко трябва да консумираме?

Според данни на Европейската комисия всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните. Странно или не – пластмаса се среща дори и в солта, която консумираме всеки ден. Това показаха данните на "Greenpeace" от проучване на различни марки сол. Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.

Диетологът проф. Донка Байкова коментира тези данни в студиото на "България сутрин" и каза, че това е много тревожно, защото солта присъства в почти всичко, с което се храним.

"Солта е много важен елемент от човешкото хранене. Потребността ни е 5 грама на ден, реално консумираме около 10 и от тук идват сериозните рискове за здравето", обясни тя.

Проф. Байкова обясни, че през зимата предозираме още повече със солта, а най-потърпевши за това са костите и бъбреците.

"Вкуса и предпочитанието към солта се възпитава", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Донка Байкова каза, че трябва просто да възпитаме рецепторите си да искаме по-малко, защото рецепторите ни се възпитават.

Диетологът обаче настоя още, че изключването на солта също е рисково начинание и каза, че модерните подправки от екзотични географски ширини също крит рискове, защото не са йодирани достатъчно.

Проф. Донка байкова препоръча да има регламент за йодирането на вносната сол.

Гледайте видеото с целия разговор.