България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НЗОК поема работата на Фонда за лечение на деца. Експеримент или ефективна реформа?

Коментар на Мария Чернева и Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR

23.10.2018 | 08:43 Редактор: Василена Василева
НЗОК поема работата на Фонда за лечение на деца. Експеримент или ефективна реформа?

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще преминат за управление към Здравната каса, както и ще бъде създаден нов орган – Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата.

За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция.

"Толкова много промени в законодателството не бива да бъдат поднасяни през "задния вход" чрез преходни и заключителни разпоредби, без обсъждане. Това беше истинска изненада", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Мария Чернева.

По думите ѝ няма нищо лошо в това Фондът за лечение на деца да премине към Здравната каса, но въпросът бил как това ще се случи. А към момента все още нямало яснота точно кои негови функции ще бъдат поети от НЗОК.

Мярката е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че "този експеримент с болните деца" не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

"Ще се наложи НЗОК да овладее още няколко звена, които да управлява по възможно най-оптималния, както за пациентите, така и за финансовия ресурс начин. Препоръчително е всяко едно ведомство да се отвори към всички заинтересовани страни, за да бъде максимално добре за всички", подчерта здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина.

Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, след което да се гласуват в парламента.

Вижте повече във видеото!