България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш здравен министър: Ананиев бяга от отговорност с новия бюджет на НЗОК

Илко Семерджиев е категоричен, че допълнителните пари за Касата не са заслуга на държавата, а на частниците

23.10.2018 | 08:21 Редактор: Велислав Филипов
Бивш здравен министър: Ананиев бяга от отговорност с новия бюджет на НЗОК

Здравно пренареждане, нови мегаструктури, повече от 40 страници промени в основните закони в сектора предвижда бюджетът за 2019 година, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за новата финансова рамка на Касата. Управляващите се похвалиха, че в институцията са вкарани допълнително 490 млн. лв.

Според бившия здравен министър Илко Семерджиев допълнителните пари не са заслуга на държавата, а на частниците.

"Здравноосигурителните вноски са част от осигуровките, които работодателят внася. Реално единственият некоректен платец е държавата, която се крие зад дадени трансфери. Освен това концентрацията на власт или правомощия в държавата става неимоверно голяма", обясни в "България сутрин" Семерджиев.

По думите му има изискване, според което всички лечебни заведения ще трябва да се подложат на процедура на пререгистриране, което е нещо необяснимо.

"Това решение ще създаде невероятен корупционен потенциал, който със сигурност ще бъде осребрен. Законът за бюджета на Касата не може да оказва структурни и други промени. Това се прави, за да се заобиколи общественото обсъждане. Министърът бяга от отговорност", категоричен е бившият здравен министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че освен всички неуредици, се забранява на лекарите да работят на две места, което е противоконституционно решение и ще бъде атакувано в съда.

"Прогнозирам, че опозицията ще даде на Конституционния съд този бюджет на Касата. Кирил Ананиев бяга по тъча, бяга от отговорност. Странно е парламентът да върши работата на изпълнителната власт", допълни още той.