България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преля ли чашата на търпението? Майките на бунт срещу Валери Симеонов

Вече няколко дни изказването на вицепремиера предизвиква гневни реакции

22.10.2018 | 08:11 Редактор: Василена Василева
Преля ли чашата на търпението? Майките на бунт срещу Валери Симеонов

Игра на думи или откровена обида към протестиращите майки на деца с увреждания? Вече няколко дни изказването на вицепремиера Валери Симеонов, в което ги нарича "кресливи", а децата им  - "уж болни", предизвиква гневни реакции. 

От партията му заявиха, че думите са извадени от контекста. Коментарите в социалните мрежи не стихват. А днес предстои протест пред Министерския съвет с искане за оставката на Симеонов.

"Майките в България отдавна са спрели да се обиждат. Те могат да понесат много. Хора като вицепремиера обаче успяха да изкопаят яма между гражданите и държавата", коментира в студиото на "България сутрин" PR експертът Соня Момчилова.

Тя допълни още, че е необходимо всички българи да застанат на страната на майките на деца с увреждания и да покажат на управляващите "къде им е мястото".

Протестиращите майки ще изразят недоволството си от изказването на вицепремиера Симеонов пред сградата на Министерския съвет днес. Те ще поискат оставката му. Демонстрацията се организира във Facebook от организацията на майките "Системата ни убива". Протести ще има още в Пловдив, Варна, Плевен, Враца, Стара загора и Силистра.

"Подобен тип поведение от политик, заемащ толкова висока длъжност, е необяснимо. Не разбирам и как това бива толерирано през годините. За съжаление постът, който заема, узаконява подобен начин на говорене, а това е не само неприятно, но и недопустимо", каза пред Bulgaria ON AIR Валентина Ташкова, която е майка на дете с увреждане.

Вижте видеото с целия разговор!