България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Многохилядни протести срещу Brexit и искане за нов референдум за излизане от ЕС

Хората бяха излъгани, единодушни са преводачът Мариана Хил и писателят и журналист Владимир Левчев

22.10.2018 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Многохилядни протести срещу Brexit и искане за нов референдум за излизане от ЕС

Неясното бъдеще и буксуващите преговори около раздялата на Великобритания с Европейския съюз рефлектираха върху народа на Острова. Стотици хиляди англичани се събраха на протест в Лондон с настояване за нов референдум по сделката за излизане на страната от ЕС.

"Хората бяха излъгани в самото начало с много фалшиви новини и недомлъвки. Brexit е пример как не трябва да се управлява една държава. Най-добрият проект на Европа - ЕС, който е донесъл мир и сътрудничество, пак се оказа несъвършен. Вотът за Brexit не почива на вярна информация. Вотът беше между информирани и дезинформирани", коментира известният преводач Мариана Хил. 

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че няма как за толкова кратко време да бъде постигнато съгласие между двете страни. Според нея преходният период трябва да бъде удължен.

"ЕС не е правен за да влиза и излиза някой, той не е въртяща се врата", отбеляза Мариана Хил. 

Писателят и журналист Владимир Левчев пък посочи, че Великобритания винаги е била с единия крак в Европа. По думите му ЕС е много хлабава конфедерация и по-скоро това е пролемът. 

"Хората бяха подведени. Намесата е много лесна чрез социални медии и фалшиви новини. Не мисля, че и за ЕС е добра тази раздяла. Разпадането на ЕС ще бъде пагубно за страни като България", обясни Левчев в "България сутрин".

Вижте видеото с цялата дискусия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Taisho Mori
преди 5 години
България не е ли била империя? Сигнализирай за неуместен коментар