България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас от ГЕРБ за вота на недоверие: Той е върху идеи, не факти… Прецедент!

Реформата в здравеопазването и максималният осигурителен праг – коментира Евгения Ангелова пред Bulgaria ON AIR

19.10.2018 | 20:11 Редактор: Иван Берберов
Глас от ГЕРБ за вота на недоверие: Той е върху идеи, не факти… Прецедент!

Трети вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Този път той бе посветен на здравеопазването. Какво показаха дебатите?

"Този вот е прецедент, защото за първи път се случва вот на недоверие върху идеи, а не върху факти. Тепърва предстои реформата в здравеопазването да се обсъжда. Вариантите за тази реформа бяха споделени с обществото и се вдигна много излишен шум. Работната група, която заседава и работи върху различните предложения, е съставена от експерти, които могат да преценят колко варианта са възможни. Надяваме се да се получи най-ефикасният вариант и едва тогава да се стигне до прилагането му", обясни депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова.

В студиото на "Денят ON AIR" тя отбеляза, че контролът в здравеопазването трябва да се затегне. 

"Пари за здраве има. В бюджета за 2018 г. има 5 млрд. лева заложени за здравеопазване, а това е с 500 милиона повече от миналата година. Всичко е разпределено по пера. Идеята е тези средства да бъдат наложени целево. От 2019 г. бюджетът няма как да бъде направен по новия модел, тъй като все още предложенията биват обсъждани. Едва през 2020 г. ще може да видим резултатите от един подобен модел. Нямам как да стане с магическа пръчка", обясни народният представител. 

Какъв ще е ефектът от увеличения максимален осигурителен доход? Промяната ще доведе до по-висок таван на пенсиите. Властта предвижда минималната пенсия догодина да скочи с 4,6% по швейцарското правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че тя ще се увеличи до 216 лв. и 52 стотинки.

"Това е предложение на Министерството на финансите и то предстои да бъде разгледано. Предстои да мине през правителството. Има логика в това увеличение, но прогнозата до 2020 г. казва, че няма да има подобно нещо. Освен, че се вдига вноската за тези, които работят и внасят осигуровки в държавата, работодателите също ще плащат повече. За да бъде таванът на пенсиите 1200 лева, трябва да се увеличи максималният осигурителен доход", посочи Ангелова пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора тя изтъкна, че формулата, по която се изчисляват пенсиите, е несправедлива.