България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заниженият контрол ли е причина за поредния инцидент във военен завод у нас?

Какви са тези 450 проверки на "Инспекция по труда"с нулев резултат?, попита инж. Петър Пенчев

18.10.2018 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Заниженият контрол ли е причина за поредния инцидент във военен завод у нас?

Пореден инцидент в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък вкара шестима мъже в болница Те са с различни обгаряния и повърхностни наранявания, но без опасност за живота.

През 2016 година при три взрива в завода загинаха трима служители. А за тази година това е втори публичен инцидент, при който има пострадали служители в "Арсенал".

"Заниженият контрол е работа на държавата.  И тук виждаме занижен контрол. Ако държавата има достатъчно контролни органи, какви са тези 450 проверки на "Инспекция по труда"с нулев резултат?", коментира инж. Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" пред Bulgaria ON AIR.

Посочвайки част от нередностите в българските военни заводи, инж. Пенчев даде пример с американски военни, които намират в спрян за проверка кораб противопехотни мини с номера, съответстващи с номерата, които трябва да се в завода в Горни Лом. По думите му в документи е записано е, че българските власти са направили проверка и са установили, че това не е истина.

"Необходимо е на контролните органи да не им се въздейства под масата", подчерта инж. Пенчев в "България сутрин". 

Той върна лентата назад и посочи, че една от проверяващите комисии решава, че след трагедията заводът в Горни Лом трябва да се затвори, но по думите му след 20 км път към Монтана получават нареждане, връщат се и правят нов протокол - "все едно няма нищо".

Гледайте видеото.