България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Законът за хората с увреждания влиза в НС: Резултати или лъжи?

Какво свърши Социалното министерство и докога ще протестират майките?

18.10.2018 | 09:50 Редактор: Иван Берберов
Законът за хората с увреждания влиза в НС: Резултати или лъжи?

Утре законът за хората с увреждания трябва да бъде входиран в Народното събрание. Там от няколко месеца е и законът за личната помощ, който майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова написаха заедно. 

"Толкова пъти сме лъгани. Непрекъснато трябва да сме в готовност да реагираме. Много ни лъгаха през годините. Знаем, че за един ден не може да се случат промените. Не може повече да се дават едни пари и те да не помагат на никого", отбеляза Вера Иванова, участник на протеста на майките от 1 юни.  

Според нея парите за хората с увреждания трябва да са в ръцете на Министерството на здравеопазването. "Трябва хората с увреждания да спрат да бъдат причислявани към социално слабите. Тези хора не са бедни по презумпция", категорична бе тя. 

"Докато не премахнем ТЕЛК – промяната няма да бъде ефективна. Продължаваме да протестираме. В новия вариант на ТЕЛК трябва да се вади какво може човекът, а не какво не може. Децата ни сега стават негодни за държавата пенсионери", изтъкна Иванова.  

В студиото на "България сутрин" зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова подчерта, че от ведомството й много държат на хората с увреждания. 

"България все още има доста проблеми с интеграцията на тези хора. Именно там Министерството на труда и социалната политика подема промени. Тази седмица бе обявен за обсъждане и законът за социалните услуги. Когато имаме работещи социални услуги – тогава ще се променим като общество. В момента изпълнителната агенция към Социалното министерство не може да има ефект над всички останали институции. Важно е да чуем исканията на всички хора с увреждания", заяви тя. 

"Опитваме се да помогнем на работодателите, които искат да вземат човек с увреждания на работа. За 3 години ние изплащаме минималната заплата на работодателя. Наш ангажимент е и да осигурим стабилна пенсионна система. Засега стъпките, които са приети, са консенсусни и достатъчно адекватни. Поставяме и силен акцент върху домовете за възрастни хора", обобщи за финал зам.-министър Русинова пред Bulgaria ON AIR.