България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Човешки фактор и лоша инфраструктура са сред основните причини за жертвите на пътя

Румен Дунев и Диана Русинова коментираха темата за спирането на войната на пътя
Публикувана: От:

Пострадалото 19-годишно момче, което беше блъснато от автомобил на пешеходна пътека в Своге, претърпя животоспасяваща операция и продължава да се бори за живота си. Свидетели на случилото се разказаха, че шофьорът е карал с висока скорост и е изпреварил друг автомобил на пешеходната пътека. Именно правилото за поведението на водачите край тези места, на които именно пешеходците са с предимство, е сред най-пренебрегваните.

Още по темата

 

Диана Русинова от Института за пътна безопасност каза в студиото на "България сутрин", че водачите нарушават правилата, защото няма кой да ги принуди да ги спазват. Освен това лошата инфраструктура и същата организация на движението са сред останалите фактори за войната по пътищата.

"Инфраструктурата е онзи елемент от движението по пътищата, върху който ние хората можем пряко да влияем", допълни тя.

Русинова коментира и предлаганите мерки и определи, че това е работа на парче и препоръча изцяло нова концепция за пътната безопасност.

Автомобилният състезател Румен Дунев пък беше категоричен, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната.

"Колкото и да променя асфалти, знаци, пешеходни пътеки, ако те не се спазват, това просто оскъпява живота на българина", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че пешеходците също са участници в движението, а по думите всеки един участник трябва да се стреми да избягва ПТП. 

Дунев посочи още, че пътната обстановка в България е отражение на живота на българите - напрегната, нервна, много бързане и т.н.

Гледайте видеото с целия разговор.

Коментари ( 3 )
 • 3

  Ivelina Georgieva

  18 окт 2018 | 00:01

  То по пътищата е такава анархия,че да го е страх човек да си купи шофьорска книжка!
 • 2

  andrea.ivanova.54540

  17 окт 2018 | 12:59

  Тоя Институт за пътна безопасност е толкова измислена организация, създадена само да точи пари. И да се назначават в нея "наши" хора.
 • 1

  andrea.ivanova.54540

  17 окт 2018 | 12:59

  Тоя Институт за пътна безопасност е толкова измислена организация, създадена само да точи пари. И да се назначават в нея "наши" хора.