България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ако запушим гетото, то ще прелее... всичко ще стане гето

Кое поражда напрежение, коментират Харалан Александров и Първан Симеонов

16.10.2018 | 09:10 Редактор: Иван Берберов
Ако запушим гетото, то ще прелее... всичко ще стане гето

Случаите на ромска агресия и неподчинение пред закона не намаляват. Дори напоследък се забелязва зачестяване на сблъсъците между роми, полиция, а понякога и обикновени граждани.

"Проблемът е глобален, а решенията трябва да бъдат локални. Никой няма решение за това. Гетото генерира хаос. Хората, които остават там, са тези, които се провалят да се интегрират. Една от стратегиите за справяне с проблемите, е да сложиш полицейски кордон около гетото. Това е отказване от намеса в локалния живот на гетото. Но това не е решение. Така махалата се превръща в социален тумор. Друг начин е да се месиш в живота на гетото и да го нападаш. Ако запушим гетото, то то ще прелее. Веднъж щом стане това, всичко ще стане гето", отбеляза социалният антрополог Харалан Александров. 

Според него реакцията на ромите в сблъсъците с полицията е първична, спонтанна и дори племенна. 

"Някои от лидерите на политическите формации започнаха да си дават сметка колко важна е ролята им, щом стане въпрос за ромите. Държавата много бавно започна да се връща в ролята си. Със сигурност полицията трябва да бъде по-строга и категорична. Има страшно много културни различия между гетата и всичко извън тях", допълни още той.  

В студиото на "България сутрин" социологът Първан Симеонов изтъкна, че е ясно, че голяма част от хората в гетата правят проблеми. 

"Очевидно е, че за да махне напрежението от себе си, властта прехвърля вината върху циганите. Трябва да има ясна държавна политика за ромите. Така, както се говореше за Западните Балкани. Искам постоянно да се говори за ромите. Но не се говори. Общественото мнение за ромите не се е променило. Те трябва да бъдат върнати в образователната система, искат или не. Не съм сигурен, че хората са готови ромите да се върнат на трудовия пазар", подчерта той. 

И добави, че не е голям оптимист по отношение на тези проблеми. По негови думи ние като общество харесваме да живеем разделено. 

"Хората твърдят, че циганите не искат да бъдат интегрирани, но вече няма кой да ги пита искат или не. Все пак не циганите източиха КТБ и не те направиха приватизацията. Не те вършат големите престъпления", категоричен бе Симеонов пред Bulgaria ON AIR.