България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чакащи трансплантация пациенти умират. А отговори и отговорни?

Темата в "България сутрин" коментират Георги Костов и Наталия Маева

15.10.2018 | 09:13 Редактор: Тодор Петров
Чакащи трансплантация пациенти умират. А отговори и отговорни?

Задълбочават се проблемите на българските пациенти, чакащи белодробна трансплантация. 29-годишният Адриан Петков, с чийто случай ви запознахме преди седмици, почина след изпращане за лечение в Италия, а в неделя си отиде още един пациент в подобна ситуация.

Близките на Адриан поискаха отговори от Министерството на здравеопазването и планират да потърсят правата си в Страсбург. В памет на Адриан те планират да създадат фондация в помощ на тези, които продължават да се борят за всяка глътка въздух.

"Това бяха хора, които всички виждаха, че умират, но никой не им помагаше. Адекватно обгрижване за белодробна трансплантация е невъзможно да се случи на този етап в България. Не съм чул в Италия да има традиции за трансплантиране на бели дробове. Не вярваме, че е имало такава възможност", коментира Георги Костов от Асоциацията "Пулмонална хипертония".

Пред Bulgaria ON AIR той не посочи конкретно лице, което според асоциацията е виновно, но подчерта, че е нужно обединяване на усилията. По негово мнение у нас липсва обща стратегия и се работи на парче.

Още днес трябва да се проведе среща с Министерството на здравеопазването и представители на клиники.

Наталия Маева, която е зам.-председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация отбеляза, че проблемът датира от началото на 2017 г. По думите ѝ страната ни няма договор с Евротрансплант заради недостига на донори. 

"Получи се едно безвремие и ние си изгубихме шансовете. България се нуждае от донори. Със сега действащото законодателство няма как да бъдем пълноправен член на Евротрансплант", настоя тя в "България сутрин".

Наталия Маева не смята, че у нас има специалисти, които могат да извършват белодробни трансплантации. Според нея трябва да се действа на много високо ниво в рамките на тази седмица. Маева призова премиера Борисов да провери какво се случва в Министерството на здравеопазването.

Вижте видео с цялата дискусия: