България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бърз или прибързан бе арестът на Северин? Ще се провали ли още едно дело?

Вършат ли си работата институциите – коментират Николай Хаджигенов и Иван Савов

11.10.2018 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Бърз или прибързан бе арестът на Северин? Ще се провали ли още едно дело?

В продължение на 4 дни разследващи и криминалисти издирваха предполагаемия виновник за смъртта на журналистката Виктория Маринова – 21-годишния Северин Красимиров. Той бе задържан в Германия, където по непотвърдена информация е направил самопризнания. 

"Ако говорим за съдебен процес – то той е опропастен още отсега. Службите акцентираха върху етноса на заподозрения. Дори и той да е истинският извършител, МВР и прокуратурата омазаха целия процес. Аз не видях твърди доказателства, че този Северин е извършител на убийството", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов.  

Според него дори и експертизата да е перфектна много често престъпниците се освобождават поради неизрядната работа на институциите.

"Обявяването на полицейска регистрация по отношение на малолетен е нарушение на закона. Това, което обявява МВР трябва да се гледа много скептично. Единственият начин едно публично учреждение да работи, е то да бъде обложено под обществен натиск. Самопризнанието по нашето законодателство не е достатъчно", посочи юристът в "България сутрин". 

Пред Bulgaria ON AIR криминалистът Иван Савов изтъкна, че вчера всички взимащи отношение по темата със смъртта на Виктория искали бързи процеси, сега пък оплакването е, че институциите много бързали.

"Чудя се дали не живея в психодиспансер, а не държава. МВР не работи. Системата е спъната. Това, че е оповестен етносът на заподозрения не е проблем. Хубавото е, че лицето е задържано. Това, което знам аз, е, че лицето е направило самопризнания пред немските власти. Срокът за екстрадиране на лицето е до 40 дни. Това лице няма как да бъде задържано от немските власти случайно. Раздува се едно тежко криминално престъпление. Хиляди писачи и случайни хора се упражняват и се правят на разследващи на гърба на една трагедия", подчерта той.

Савов напомни, че трудът на разследващите органи трябва да бъде оценен, а не всеки да ги напада. 

"Колкото и да не вярваме в държавността, все пак живеем в тази страна. Трябва да има някакъв ред. Ако се поддадем на лесната тенденция да мразим без да имаме реална информация, то ние наистина ще се превърнем в психодиспансер", завърши той.