България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След пожара край "Тракия", какво трябва да се прави със сметищата у нас?

Данита Заричинова от сдружение ''За Земята'' обясни, че правилното решение е реално разделно събиране на отпадъци

10.10.2018 | 08:27 Редактор: Ивайло Николов
След пожара край

Магистрала "Тракия" беше затворена за движение заради задимяване и ниска мъгла в района на Ихтиман. Вчера сутринта там стана верижна катастрофа, при която пострадаха петима души. Причината за намалената видимост беше пожар на сметището при 46-ия километър. Шофьорите описаха ситуацията като "стена от мляко". Данита Заричанова от сдружение "За Земята" коментира в студиото на "България сутрин", че подобни сметища като това край Ихтиман самозапалването е характерен процес за тях.

"Когато има хранителни отпадъци, които гният, температурата се вдига изключително много, независимо от атмосферната температура. В дълбочина това е едно сметище, което е огромна дупка с боклук, така че е възможно да се самозапали и при по-ниски градуси", обясни Заричанова.

По думите ѝ сега пък у нас започва още по-лоша практика, а именно отпадъците да се горят в ТЕЦ-ове, което също не е добро решение.

"Вероятно ще бъде рекултивирано това сметище. Рекултивацията значи едно запръстяване на горния слой, за да спре тези процеси на самозапалване. По-скоро е заравяне, а трябва да има дългосрочна политика", каза още Данита Заричанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че единственото решение на проблемите със сметищата, които са опасни за природата и за хората, е реално разделно събиране на отпадъците и най-вече хранителните.

"Около ЖП гарата в Ихтиман има поле пълно с отпадъци, пълно с пластмаса, с животински трупове. Много опасно място. Просто трябва да се вземат дългосрочни мерки", категорична беше Данита Заричанова от сдружение ''За Земята''.

Гледайте видеото с целия разговор.