България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма цялостна визия за София, заяви Стефан Софиянски

Ще се ремонтира ли ремонтът на ремонта и така до безкрай – коментар от бившия кмет на столицата

10.10.2018 | 09:51 Редактор: Иван Берберов
Няма цялостна визия за София, заяви Стефан Софиянски

Ремонт на ремонта и контрол на контрола – продължават промените и строителните действия в централната градска част на София и района около "Граф Игнатиев", който стана причина за протести и многобройни коментари. 

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че налага санкции в размер на 100 000 лева на консорциума от фирми, който извършва строителния надзор. 

Фирмата, която ремонтира "Графа", е същата, която ремонтира и пространството пред НДК. Толкова ли няма строителни фирми в България, та се дава пореден мащабен проект на някого, който очевидно не си върши работата качествено? 

"Глобата се налага след обществен натиск. Ако беше искрена – то трябваше да се наложи преди реакцията на обществото. А това не върши работа. Алтернативен модел е да се поддържа общинска фирма, върху която да има непосредствен контрол", отбеляза бившият градоначалник на столицата Стефан Софиянски.  

В студиото на "България сутрин" гостът изтъкна, че напрежението в случая с "Граф Игнатиев" се е породило, защото ремонтът отнема много време. 

"Такъв ремонт трябва да се прави поетапно, за да не се блокират ключови градски артерии. "Граф Игнатиев" и "Левски" са важни улици, но не бяха в чак толкова лошо състояние, че да се ремонтират по спешност. Липсва цялостна визия за София", категоричен бе той.  

"Трябваше да се изчака строежа на метрото. Ако трябваше да се прави сериозен ремонт на "Графа", трябваше да се махне трамваят. Той е рисков, тъй като се движи в гъсто населено място, а пространството за влака е малко", добави Софиянски.  

Бившият столичен кмет припомни любопитен аспект от неговото управление, а именно, че тогава фирмите, които не си вършеха работата качествено, влизаха в т.нар. "черен списък" на общината. 

Темата с отпадъците в София бе актуална още по времето на Стефан Софиянски. Сега се обмисля провеждане на публично допитване за изграждането на инсинератор – завод, в който да се изгаря боклукът. 

"Инсталация за изгаряне на боклуците е нещо, което трябва да се обсъди много внимателно. Референдумът е инструмент в ръцете на слабите политици, които не могат сами да вземат решението. Ние все пак сме ги избрали, за да взимат решенията. Аз, като гражданин, не съм експерт по темата и няма да отида да гласувам", заяви Стефан Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото!