България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Tърговия с живота на хората! Отново злоупотреби с онколекарства... докога?

Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на медикаменти

08.10.2018 | 08:28 Редактор: Василена Василева
Tърговия с живота на хората! Отново злоупотреби с онколекарства... докога?

Tърговия със здравето и живота на онкоболни хора. Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на лекарста.

Спецсъдът наложи мярка "домашен арест" на три жени, участвали в групата за незаконна търговия с медикаменти. Другите - четирима мъже, остават за постоянно в ареста, тъй като според съда, има опасност да извършат ново престъпление. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов. 

"През последната година прави впечатление, че пациентите започнаха да се обръщат към организации "Заедно с теб" с молба не да им помогнем, за да намерят лекар, а с молба да им препоръчаме място, където няма да им бъдат прилагани процедури, от които всъщност нямат нужда", коментира в студиото на "България сутрин" Пенка Георгиева от организацията. 

Припомняме, че седем души бяха арестувани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, която се проведе в две онкоболници в четвъртък.

Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига, след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Схемите според държавното обвинение са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които в последствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства, които не били вливани на пациентите

Пред Bulgaria ON AIR бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров отбеляза, че според него цялата схема за износ на лекарства е организирана от човек, който не е медицинско лице. 

"Има два проблема, които е редно да разграничим. Първият се отнася до експорта на лекарства, който ощетява НЗОК, а не на пациентите. В другия случай пък на болните се изписват по-високи дози и по този начин се спестяват медикаменти", коментира още д-р Петров.

Вижте повече във видеото!