България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музикален проект: Двама братя DJ електронизираха родния фолклор

Иван и Ангел Петкови правят сериозна заявка за обединение на нацията

03.10.2018 | 10:20 Редактор: Иван Берберов
Музикален проект: Двама братя DJ електронизираха родния фолклор

Двама братя завладяха клубовете със съчетанието на електронна музика и фолклорни елементи. Това са DJ-те Иван и Ангел Петкови.

"Създадохме този проект през 2015 година. Искахме да създаваме не просто музика, а и култура. Парчетата ни имат политическа нотка, тъй като пейзажите в клиповете ни правят сериозна заявка за обединение на целия народ. Работим в колаборация с една дама от "Мистерията на българските гласове". Тя и един флейтист дават идеи кои народни песни да работим, тъй като познават жанра. А ние добавяме електронното", отбеляза Иван в "България сутрин".  

Той отбеляза, че фолклорът трябва да се поддържа и да се осъвременява, за да се запази. 

"Болни сме от хроничен национализъм. Това се подхрани от детството ни в Германия. Никога повече не искаме да емигрираме. На път е втори албум с име "Future Folk". Нека да не се бърка с поп фолка. Нямаме нищо общо с този стил", подчерта още DJ-ят. 

"Искахме да подбудим младите хора. Не искаме да се сравняваме с будителите от миналото. Сравнението с тях би било пресилено. Но хората много харесват възрожденските мотиви в песните ни. Наскоро бяхме на участие във Варна. Хората в клубовете се хванаха на хоро, щом включихме в микса народни мотиви", добави Ангел пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото!